Història

La Coral Belles Arts de Sabadell és una associació actualment formada per una quarantena de cantaires provinents de la ciutat i de diferents pobles del Vallès Occidental. Té per objectiu cultivar la música coral catalana i universal de tots els temps entre els seus integrants i difondre-la entre el públic.

Amb més de cinquanta anys d’història, ha estat bressol de molts cantaires, músics i directors, alguns dels quals encapçalen formacions capdavanteres en l’àmbit català i espanyol.

A partir d’un grup de cantaries dirigit inicialment per Montserrat Busqué i Barceló des de l’any 1967, la Coral Belles Arts no es presenta públicament fins a l’any 1971 sota la direcció de Pere Puig i Ballonga (el qual els havia començat a dirigir l’any 1969).

El 1975 Joan Rodà pren la direcció del cor i s’inicia una nova etapa. Dins del mateix caire renovador, pel desembre del 1977 el càrrec de director passa a mans de Lluís Vila i Casañas. L’any 1978 la coral participa en un concert celebrat en commemoració del centenari de Sabadell ciutat, juntament amb l’Orquestra Ciutat de Barcelona, sota la direcció d’Edmon Colomer. El curs 1980-81 Joan Rodà es torna a fer càrrec de la direcció del cor mentre Lluís Vila fa el servei militar.

Del 1981 al 1985 quatre membres de la coral van crear Barbershop Classic’s Quartet, el primer grup que cantà cançons de barberia americanes a l’Estat espanyol.

Novament amb Lluís Vila, la Coral Belles Arts col·labora amb l’Orquestra Anselm Viola i amb directors reconeguts com Francesc Llongueres i Sergio Siminovich. Posteriorment destaca la seva actuació en directe a Ràdio Nacional d’Espanya, a Madrid (1984). El 1985, juntament amb tres cors més, interpreta la Passió segons Sant Joan de J. S. Bach, sota la direcció de Manuel Cabero, i representa Espanya al Festival Europeu de la Música a Munic, per la qual cosa fa diversos concerts a Alemanya i Suïssa i enregistra un programa per a la televisió d’aquest país.

El curs 1985-1986 es fa càrrec de la coral Josep Pons i participen amb el Cor Montserrat de Terrassa i l’Orquestra Ciutat de Barcelona, dirigida per Antoni Ros-Marbà, en el II Festival de Música per la Pau. Pel febrer de 1986 la Belles Arts actua al Palau de la Música Catalana dins el I Cicle de Cant Coral. L’any 1986, junt amb l’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure de Barcelona, dirigida per Josep Pons, interpreta una Missa d’Ígor Stravinski, enregistrada i emesa per TV3.

Durant el curs 1987-1988 la coral passa a mans de Josep Vila i Casañas i s’interpreten obres de Henry Purcell i una Missa brevis de W. A. Mozart. El curs 1988-1989 es presenta el Magnificat en Re major de J. S. Bach i un conjunt de dos Te Deum, de G. F. Haendel i de H. Purcell, sota la direcció de Laszlo Héltay. El director entre 1990 i 1992 és Fernando Marina, que dirigeix la Missa de la Coronació de W. A. Mozart amb motiu del 20è aniversari de la Coral Belles Arts.

Durant el 1992-1993 Francesc Cortès assumeix la direcció del cor i prepara un programa de música del barroc català i d’autors modernistes. El 1993-1994 la Coral Belles Arts munta, amb altres cors sabadellencs i l’Orquestra Simfònica del Vallès, el Rèquiem de W. A. Mozart a Sabadell i a les Drassanes de Barcelona. També fa concerts del Rèquiem de G. Fauré i el Nänie de J. Brahms.

El 1996, per celebrar el 25è aniversari, la Coral Belles Arts s’amplia amb antics cantaires i es prepara, amb Frederic Oller, la Missa en Si bemoll de F. Schubert per interpretar-la al Teatre La Faràndula de Sabadell i a Cerdanyola, sota la direcció de Lluís Vila. El mateix Frederic Oller dirigeix la coral el mes de juny del 1996.

Pel setembre del 1997 la direcció passa a mans de Rosa Ribera, amb la qual es treballen els Valsos amorosos de J. Brahms.

El 1998 Jaume Sala s’encarrega de la direcció de la coral, que commemora el 200è aniversari de la mort de Narcís Casanoves amb un programa dedicat íntegrament a aquest compositor sabadellenc. L’any 2003 es prepara un programa amb música de Josef Rheinberger, que s’interpreta amb David Malet com a director convidat i amb l’Orquestra Terrassa 48.

A partir del setembre de l’any 2003, el director és Pablo Heras, amb el qual el cor endega diversos programes musicals, entre els quals la Missa de St. Joannis de Deo de F. J. Haydn, acompanyat per l’Orquestra de Girona.

Al mes de setembre de 2005 Emili Fortea pren el relleu de la direcció amb la voluntat de treballar peces del Renaixement i del Romanticisme, com també música catalana. Durant el curs 2006-07 s’incorpora el Festino d’Adriano Banchieri al repertori i s’estrena en el transcurs dels actes d’inauguració del Teatre Principal de Sabadell. A més, es canten obres modernistes, algunes de les quals s’han mantingut durant molts anys oblidades.

Per Sant Jordi del 2007, la coral actua en un concert al Palau de la Música en què es presenta el CD Cors catalans. Les parles de ponent a llevant i de mestral a migjorn, una iniciativa del Moviment Coral Català en què la Belles Arts i cinc cors més enregistren tres peces cadascun. El 16 de juny de 2007 guanya el primer premi del concurs Rivas en Canto, II Certamen Nacional de Coros de Rivas-Vaciamadrid, i el dia 30 de juny coorganitzen i participen —amb la Coral Al·leluia i l’Orfeó de Sabadell— en el concert homenatge a Pere Puig, el primer director de la Coral Belles Arts.

Pel setembre de 2007 Esteve Costa es fa càrrec de la direcció del cor. Amb ell es treballen una sèrie de peces provinents del continent americà i un repertori sacre de diverses èpoques, a més del Via Crucis de Franz Liszt, amb el pianista Gerard Pastor. Paral·lelament, la coral elabora i estrena l’espectacle relacionat amb el món medieval De camí cap a Sant Jaume de Galícia, amb el suport d’una presentació audiovisual i la recitació de l’actor Jep Barceló.

El curs 2008-09, la Coral Belles Arts continua presentant l’espectacle relacionat amb l’edat mitjana i treballa un programa de música nòrdica europea i un altre de poemes catalans musicats.

El darrer trimestre del 2009, participa en la 7a edició del Concert de Música Simfònica per a Cobla, al Teatre Principal de Sabadell, amb la Cobla Simfònica de Catalunya i la Coral Nova Ègara de Terrassa. Pel novembre, la Belles Arts inaugura el nou auditori de Caixa Sabadell i guanya el primer premi del XXIX Certamen Coral Fira de Tots Sants de Cocentaina. Al desembre actua amb el Cor Montserrat de Terrassa i una dotzena de músics en el concert de Nadal Canite Tuba a la Catedral de Terrassa.

Per Setmana Santa del 2010 presenta el programa Nostàlgia (música sacra romàntica alemanya) a Cervera i Sabadell, amb Xavier Puig i Esteve Costa de directors i l’organista David Malet i la mezzosoprano Elisenda Arquimbau. Pel juny participa en el 2n Concert sota l’Autovia, a Cervera, amb un programa de música policoral del segle XX, al costat de la Coral Ginesta i Jordi Vallespí, sota la direcció de Xavier Puig. L’any 2010 s’acaba organitzant un concert del XII Cicle Catalunya Coral, convidant el cor anglès Sinfonia Chorale i participant com a cor convidat per la Caixa per cantar la Missa de la Coronació de Mozart.

El 2011 comença l’any de celebració del 40è aniversari de la Coral. I s’enceta amb un concert organitzat per Joventuts Musicals de Sabadell  amb la soprano Delia Agúndez i la pianista Glòria Peig. Continua amb unes classes magistrals a càrrec de Manuel Cabero i Johan Duijck. El 12 de maig, la CBAS rep la Medalla d’Honor de Sabadell. El 2 de desembre la coral organitza el concert extraordinari de cloenda del 40è aniversari al Teatre la Faràndula, interpretant obres de J. S. Bach, amb l’Orquestra Terrassa 48, Albert Romaní (orgue) i els cantants Laia Prat (soprano), Montserrat Torruella (mezzos), Albert Casals (tenor) i Xavier Mendoza (baix), sota la direcció d’Esteve Costa.

El 2012 Jordi Lluch i Arenas agafa la direcció del cor. Pel maig, la CBAS, Lieder Càmera i membres de l’Orfeó de Sabadell participen, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, en el flashmob Som Sabadell del Banc Sabadell, el qual ha tingut més de 60 milions de visites. Al llarg de l’any la coral canta a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, a Barberà, Barcelona, Vic, Cocentaina i Manlleu.

El 2013 continua la col·laboració amb la Coral Regina de Manlleu per interpretar el Rèquiem de Fauré, amb dos concerts amb Germán de la Riba (baríton), Laia Prat (soprano) i David Malet (orgue), sota la direcció de Jordi Lluch. Entre 2013 i 2014 representen –a Mataró, Manlleu i Sabadell– l’espectacle de cor i dansa Terpsícore, juntament amb el Cor Ciutat de Mataró, la Coral Regina i amb Arantza López (ballarina), Constanza Brncic (coreògrafa) i Jordi Lluch (director musical). L’estiu del 2014 presenten l’espectacle L’esplendor de la música a les portes del 2014, amb Joan Vives (locutor), Dani Garcia (piano) i Jordi Lluch, director, dins el festival 30 Nits, organitzat per Joventuts Musicals i l’Ajuntament de Sabadell.

El curs 2014-15 la coral participa en un concert d’homenatge a l’excantaire Montserrat Torruella i en el XVII Cicle Catalunya Coral, organitzat per la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), a Girona. Continua amb Una nit de Nadal, de Rafael Ferrer i Fitó, amb la pianista Marta Izard Alberich. Pel juny del 2015 presenten Nocturn per a acordió, un programa de música coral i acordió, en què s’estrena la peça “Nocturn per a acordió”, de Joan Salvat-Papasseit musicada pel sabadellenc Josep Maria Pladevall, amb l’acordionista Gregori Ferrer i la violinista Magdalena Kostrzewska, dirigit per Jordi Lluch.

El 2016 va interpretar unes Vespres solemnes i va crear el projecte Cantem Àfrica, presentat a l’Auditori del F. C. Barcelona i al Teatre Principal de Sabadell.

Pel que fa al 2017, la coral va presentar Sacrum Mozart al Santuari de la Gleva, al maig, i a l’Auditori Calldetenes a l’octubre. Després va ser el torn del Rèquiem de Fauré amb el grup coral Forum Vocal a la Parròquia de la Santíssima Trinitat i a la Parròquia de Santa Maria de Jesús de Gràcia, Barcelona. A més, la coral va participar en l’11è Simposi Mundial de Música Coral organitzat per la FCEC i l’Internacional Federation of Choral Música, el 26 de juliol, a la Basílica de la Segada Família.

El 2018, la CBAS presentava la Messe de minuit de M.A. Charpentier, pel desembre, a l’Església de la Santíssima Trinitat de Sabadell i a Matadepera. I, al juny, arribava l’espectacle Jo et pressentia, a l’Auditori de l’Espai Cultural i a l’Auditori Municipal de Terrassa.

L’any 2019, la Coral Belles Arts va participar en el concert que tenia per eix principal el Rèquiem de Fauré amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, que es va dur a terme a diferents localitats. A més, va formar part del cor que va interpretar els Pastorets de Taltabull al Teatre Monumental de Mataró. Finalment, pel juliol, la coral va interpretar el Carmina Burana, en la celebració del 10è aniversari del Cor Ciutat de Mataró al Teatre Monumental de la seva ciutat.

El 2020, la Coral Belles Arts va estrenar un muntatge musical amb un mag dalt de l’escenari i amb el món de Joan Brossa com a element cohesionador. Va ser el 24 de gener, al Teatre Principal de Sabadell.

Després del confinament i del període de reclusió coral provocat per la pandèmia ocasionada per la covid, la CBAS va presentar-se novament davant del públic amb dos concerts que commemoraven el centenari del naixement del compositor Joaquim Oltra. Va ser acompanyats per l’Orfeó de Sabadell i la Cobla Mediterrània, a l’Aliança del Poble Nou, el 28 de febrer del 2022, i al pati del Casal Pere Quart de Sabadell, el 20 de juny. A més, per celebrar el 50è aniversari de l’entitat, es van programar dos concerts. El primer va tenir lloc el 24 d’abril a l’Auditori de l’Espai Cultura, sota el títol d’Obres que hem estimatque es va acabar amb una cinquantena d’excantaires dalt de l’escenari per interpretar les tres peces finals.  El segon va ser el 4 de desembre, amb el Teatre La Faràndula ple, interpretant l’Oratori de Nadal de J. S. Bach. Hi van participar també el Cor Ciutat de Mataró, la Coral Regina i l’Orquestra Barroca de Barcelona, amb els solistes Laia Prat, Montse Bertral, Carles Prat i Xavier Mendoza.

Altres directors i formacions diverses

Al llarg dels anys, la coral ha participat en concerts sota la direcció d’Edmond Colomer, Francesc Llongueres, Sergio Siminovitch, Manuel Cabero, Antoni Ros Marbà, Laszlo Héltay, David Malet i Xavier Puig. I ha actuat amb l’Orquestra del Teatre Lliure, l’Orquestra Ciutat de Barcelona, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra de Girona, l’Orquestra Terrassa 48, l’Orquestra Barroca de Barcelona i la Cobla Simfònica de Catalunya. A més, ha cantat conjuntament amb l’Agrupació Polifònica de Vilafranca, el Cor Canigó de Vic, la Coral Ginesta de Cervera, el Cor Montserrat de Terrassa i la Coral Nova Ègara de Terrassa.

Grans obres

De les seves interpretacions destaquen la Passió segons Sant Joan, el Magnificat en Re major, l’Oratori de Nadal… de Bach; la Missa d’Stravinski; dos Te Deum de Haendel i de Purcell; la Missa de la Coronació i el Rèquiem de Mozart; Nânie i Valsos amorosos de Brahms; la Missa en Si bemoll de Schubert; la Missa de St. Joannis de Deo de Haydn; el Rèquiem de Fauré; el Festino de Banchieri, i el Via Crucis de Liszt. Ha preparat un programa de barroc català i un d’autors modernistes, com també un de dedicat íntegrament a Casanoves i un altre a Rheinberger, a més d’un espectacle medieval.

La Coral Belles Arts de Sabadell és avui una associació independent. Tanmateix, del 1969 al 1973 va pertànyer a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell (amb el nom de Coral Belles Arts) i del 1973 al 1992 formà part de Joventuts Musicals de Sabadell (amb el nom de Coral Belles Arts de Joventuts Musicals de Sabadell).